Aurinkosähkö taloyhtiöön kannattaa


Vielä joitakin vuosia takaperin rumiksi luokitellut aurinkopaneelit talojen katoilla ovat muuttuneet niin kiinteäksi osaksi ympäristöämme, ettemme kiinnitä niihin enää juurikaan huomiota. Aurinkopaneelit keräävät auringon säteilyä ja muuntavat sen sähköenergiaksi. Prosessi itsessään on saastuttamaton ja ilmainen, mutta kennojen materiaalit ovat hintavia.

Taustalla valosähköinen ilmiö

Kuten kaikessa energiaan liittyvässä, on aurinkosähkössäkin takana fysiikka. Fyysikko Heinrich Heinz havaitsi jo 1800-luvun lopulla niin sanotun valosähköisen ilmiön, jota alettiin tutkia enemmän vasta myöhemmin. Albert Einstein pystyi selittämään valosähköisen ilmiön kvanttiteorian avulla, mistä hänelle myönnettiin fysiikan Nobelin palkinto. Lyhyesti ilmaistuna fotoni eli valonsäde sitoutuu atomiin ja irrottaa siitä elektronin. Irronnut elektroni on nimeltään fotoelektroni, joka on sähköisesti varautunut.

Jotta ilmiö saadaan toimimaan, on sitä varten oltava puolijohteinen aurinkokenno, jonka materiaaleja voivat olla yksi- tai monikiteinen pii, amorfinen pii tai galliumarsenidi. Jotta sähköä saadaan enemmän talteen, kytketään kennot sarjaan ja asetellaan yhteen niin sanotuiksi aurinkopaneeleiksi.

Mahdollisuudet taloyhtiössä

Entä toimiiko aurinkoenergia pohjoisessa, jossa talvella aurinkoa ei juuri edes näy? Yllättävää kyllä Etelä-Suomen alueella auringonsäteiden fotoneista saadaan yhdellä kennoneliömetrillä tuhatkunta kilowattituntia sähköä ja Lapissakin yöttömän yön ansiosta noin 800 kWh. Aurinkokennojen asennus Suomeenkin siis kannattaa.

Omakotiasukkaan on helppo päättää aurinkopaneeleiden asennuksesta omaan taloonsa, mutta miten toimitaan, jos asennetaan aurinkosähkö taloyhtiöön? Taloyhtiössä aurinkoenergian rakentamisesta päättää yhtiökokous. Alkuunsa on viisasta palkata asiantuntija selvittämään, onko aurinkopaneeleiden asennus teknisesti mahdollista ja kannattavaa. Tähän vaikuttavat esimerkiksi ilmansuunta, puuston aiheuttamat varjot ja mahdolliset muut varjot.

Mikäli kaikki osakkaat eivät halua aurinkoenergiaa, muodostetaan energiaa haluavista osakkaista niin sanottu energiayhteisö, joiden kesken energiansäästö jakaantuu. Jos taloyhtiön aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin energiayhteisö kuluttaa, voi yhteisö varastoida ylijäämäenergian tai myydä eteenpäin. Suurin hyöty tulee, jos energiayhteisö pystyy käyttämään tuottamansa sähkön kokonaan itse.

Monenlaiset hyödyt taloyhtiölle

Aurinkosähkö taloyhtiöön nostaa kiinteistön arvoa, koska aurinkovoimalan asennus se on tekninen lisä. Samalla katon aurinkopaneelit suojaavat rakennusta kuumuudelta. Tämän lisäksi taloyhtiö vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja osallistuu ilmastotalkoisiin. Aurinkovoimalan myötä taloyhtiö nousee ekologiseksi edelläkävijäksi ja saa enemmän arvostusta. 

minusta

Blogi energian tuottamisesta pientalossa asuessa

Mistä käyttämämme energia on lähtöisin ja onko mahdollista tuottaa esimerkiksi pientalon lämmitykseen ja vedenlämmityksessä käytettävä energia omavaraisesti? Tämä kysymys kiinnostaa monia talon tai kesämökin omistajia sekö rahansäästön että ympäristön kannalta. Mukavaa, että olet löytänyt tämän pientalojen energiaratkaisuja käsittelevän blogin pariin. Energian tuottamiseen liittyvät kysymykset kiinnostavat nykyään monia meistä ja onneksi uusiutuvan energian käytöstä energian tuottamisen on tullut suuri yhteiskunnallinen kysymys, jonka ansiosta myös sen tutkimukseen ja uusien metodien kehittämiseen panostetaan nykyään huomattavasti. Toivottavasti löydät täältä hyödyllistä tietoa aiheesta ja voit myös ehdottaa aiheita tai vinkata meille mielenkiintoisista aiheista, joita täällä kannattaisi myös käsitellä. Voit myös mielellään kommentoida kirjoituksia tai herätellä keskustelua.

Kategoriat

arkisto